Categorieën

Fabrikanten

  Nieuwe producten

  Aanbiedingen

  DE KUNST VAN HET KOFFIE BRANDEN

  Bij koffie branden komt het aan op de nuance. Het is een ambacht, bijna een kunst. Een proces waarbij respect en liefde voor het product absolute voorwaarden zijn. Voordat de koffiebonen bij ons in de branderij arriveren, is er al veel en intensief werk voor verricht. Door de telers, de oogsters, de melangeur en de transporteur: mensen die expert zijn in hun deel van het koffieproductieproces.

  HET BESTE UIT DE KOFFIEBOON

  In de branderij transformeren ze de rauwe, groene koffieboon in een boon die klaar is om geconsumeerd te worden. Een groene koffieboon heeft namelijk nog geen smaak, en ruikt over het algemeen nar gras. Wel heeft elke soort al een eigen smaakkarakter. De smaak en het aroma ontwikkelen zich pas na het branden. Tijdens het branden halen ze het beste uit de koffieboon naar boven. Ze leggen de nadruk op de specifieke eigenschappen van de boonsoort en het karakter van het gebied waar de boon geteeld is.

  KWALITEIT EN AMBACHTELIJKHEID

  Uiteraard werken ze voor onze Werldkoffies alleen met de hoogste kwaliteit bonen, de beste apparatuur en ambachtelijke branders die met liefde voor het vak koffiebonen branden. We streven altijd naar de hoogste standaard. Zodat wij u het lekkerste kopje koffie kunt garanderen. 

  DE DRIE FASES VAN HET KOFFIE BRANDEN

  In de branderij branden ze de koffie op een ambachtelijke manier. Door het branden karamelliseren de suikers in de boon. Zo ontstaat de bruine kleur van de koffieboon en worden de suikers en eiwitten in de boon geactiveerd. Tijdens het branden in de oven wordt de koffie snel rondgedraaid en geroosterd. De boon gaat door drie fases:

  • De boon wordt gedroogd en ‘popt’, vergelijkbaar met maïs die ‘popt’ tot popcorn. Koffiebranders noemen dit de eerste ‘knak’. De boon zwelt door waterdamp en CO2-druk van binnenuit.
  • De boon kleurt door karamellisatie en dankzij de maillardreactie: de reactie tussen suikers en eiwitten die de boon smaak geven. De boon wordt langzaam donkerder en zwelt nog iets verder.
  • De boon, die voorheen nog rimpelig was, krijgt een strakke egale buitenkant. Dat is het begin van de tweede ‘krak’. De cellulosekern van de boon breekt. Na de tweede krak wordt de boon kruimeliger en verlies deze gewicht. Er blijft er een bittere koolstofboon over.

   

  VIER MANIEREN VAN BRANDEN

  Er zijn vier manieren van koffie branden:

  • Licht branden: de bonen worden lichtbruin en droog en krijgen een delicate smaak en aroma. Deze koffie is vooral geschikt voor het filter koffie.
  • Medium branden: de bonen krijgen een mooie bruine kleur en een sterkere smaak. Lekker op elk moment van de dag.
  • Espresso: de bonen worden donkerbruin en soms iets licht glanzend van de olie die vrij komt bij het branden. De koffie heeft een volle en krachtige smaak. op deze manier geroosterde kofiie is heerlijk na lunch of diner.
  • Dark Roast of espresso roasting: geeft een donkere koffie met een uitgesproken (sterke) smaak, toast en donkere karameltonen.