Categorieën

Fabrikanten

  Aanbiedingen

  WAT IS …

  SINGLE ORIGIN KOFFIE?

  Single origin koffie is koffie die niet gemengd is met andere soorten. Dit kan een koffie van één gebied zijn of zelfs van één plantage of één boer. De specifieke en unieke smaak van de koffie komt zo het best tot zijn recht.

  EEN MELANGE?

  Door het mengen (melangeren) van verschillende koffies kunnen we de beste eigenschappen van de koffies nog meer uit de verf laten komen. Door koffies met elkaar te conbineren, ontstaan er nieuwe, unieke koffiesmaken en is de melange het hele jaar constant.

  ESPRESSO?

  Espresso betekent letterlijk ’uitgedrukt’. Het woord espresso heeft betrekking op de speciale manier van koffiezetten, niet op de manier van branden of de oorsprong van de bonen. Om een goede espresso te kunnen maken, is een speciaal espresso-apparaat vereist. Het apparaat perst het warme water door de koffie met precies de juiste druk (9 bar). Pas als de bonen van de hoogste kwaliteit zijn, de maling perfect en de machine berekend op zijn taak, krijgt de espresso zijn volle, zachte smaak en de mooie crèmelaag (crema).

  ESE SERVING?

  ESE staat voor ‘Easy Serving Espresso’. Het Easy Servings Espresso systeem met espressopads (die ook wel servings, pods of cialdes worden genoemd) is oorspronkelijk ontwikkeld door Illy, en is inmiddels tot norm verheven. Een serving bevat precies de juiste hoeveelheid koffie, van de juiste maling en met de juiste kracht samengeperst tussen het filterpapier. Met een ESE serving zet je altijd een espresso van constante kwaliteit, met een mooie crèmelaag.

  CUPPEN?

  Cuppen is het proeven van koffiemonsters. ‘Cup’ betekent ‘smaak’.

  WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN ROBUSTA EN ARABICA KOFFIE?

  Arabicabonen zijn veelal vol van smaak en hebben een rijk spectrum aan smaaknuances. Voor ‘specialty’-koffies wordt doorgaans gebruik gemaakt van arabicavarianten.
  Robustabonen worden vaak als onderdeel van een espressomelange gebruikt, om een bepaalde smaaktoon te verkrijgen.
  De robusta bevat meer olie dan de arabica, het leent zich daardoor beter om een mooie cremalaag te krijgen. De robusta is een robuuste plant die makkelijker op meerdere plaatsen groeit en die ongevoeliger is voor ziektes dan de arabica. Robustakoffie wordt vaak in bulk verwerkt en is meestal bestemd voor de grote koffiebranderijen die werken voor bijvoorbeeld supermarkten.
  vragen over koffie