Categorieën

Fabrikanten

  Nieuwe producten

  Aanbiedingen

  Volautomaat
  Volautomaten bieden een hoge mate van gemak en comfort en zetten zeer goede espresso. Een druk op de knop en u krijgt een espresso, lungo of cappuccino precies zoals u het vooraf heeft ingesteld! Onder de kap worden alle handelingen die vereist zijn voor het maken van een goede koffie in de juiste volgorde uitgevoerd. De juiste hoeveelheid koffie wordt vers gemalen en aangestampt, de ingestelde hoeveelheid wordt op de juiste temperatuur door de koffie geperst en het residu wordt afgevoerd in een speciaal afvalbalkje. Sommige volautomaten zijn zelfs uitgerust met een melkreservoir waardoor ook volautomatisch een cappuccino of een Latte Macchiato kan worden verkregen! Schoonmaken gaat in de meeste gevallen (semi)automatisch.

  De koffiemolen
  Alle volautomatische espresso-apparaten zijn voorzien van een koffiemolen. Deze kan in de meeste gevallen worden ingesteld op de juiste maalgraad. Wat juist is hangt geheel van uw smaak af. Drinkt u liever koffie dan espresso? Dan stelt u de maalgraad wat grover in. Drinkt u liever een bittere espresso? Dan draait u de maalgraad wat fijner. Naast een koffiemolen kan je bij de meeste volautomatische machines ook een portie gemalen koffie inbrengen via een aparte opening. De machine detecteert de koffie en zal niet gaan malen maar deze ingebrachte portie gebruiken. Dat kan handig zijn voor bijvoorbeeld het zetten van een kopje cafeïnevrije koffie tussen de normale koffie door.

  Vrijwel alle ingebouwde koffiemolens zijn van staal gemaakt en enkele van keramiek. Aangezien staal de smaak van de koffiebonen kan beïnvloeden tijdens het malen, geven de echte liefhebbers de voorkeur aan keramiek.

  Beste keus: keramische molen
  Goede keus: stalen molen

  Het verwarmingselement
  Er zijn meerdere manieren waarop volautomatische espresso-apparaten water verwarmen. De meeste apparaten gebruiken een zogeheten thermoblock. Dat is een element waar het water vanuit het reservoir middels de toevoerleiding doorheen geleid wordt. De kwaliteit van het thermoblock is van groot belang voor de kwaliteit van de espresso. Een goede espresso is gemaakt van water op 90 tot 96 graden. Een goed thermoblock van hoogwaardig materiaal (bijvoorbeeld messing) levert continue water af op deze temperatuur. Maar is de kwaliteit van het thermoblock minder goed, dan kan het zijn dat het afgeleverde water te warm of te koud is. Bij gebruik van te koud water is de koffie vanzelfsprekend ook te koud en neemt het water minder smaak over van de gemalen koffie. Bij te heet water smaakt de koffie “verbrand” en bitter.

  Gaat u voor een apparaat dat continu uitstekende espresso aflevert? Kiest u dan voor een apparaat met een boiler. In de basis is de werking hetzelfde als bij een thermoblock: de toevoerleiding loopt echter in dit geval niet door een blok, maar door een ketel met heet water. Doordat dit een grotere massa is dan een Block, is de afgeleverde watertemperatuur constanter. Een bijkomend voordeel is dat apparaten die met een boiler zijn uitgerust tegelijkertijd koffie kunnen zetten en stoom kunnen leveren. Een absolute aanrader als u graag cappuccino drinkt!

  Goede keus: messing thermoblock
  Beste keus: boiler of bronzen thermoblock
  Goedkope keus: thermoblock

  Het pompsysteem
  Het pompsysteem zorgt er voor dat het water onder voldoende druk door de koffie wordt geperst. De meest optimale druk voor het zetten van perfecte espresso ligt tussen de 8 en de 10 bar. Sommige apparaten kunnen een hogere druk leveren, maar deze wordt meestal niet gebruikt.

  Een veelgehoord misverstand is dat hoe hoger de druk is, hoe beter de espresso. Dat is onwaar. De perfecte espresso doet er (voor 1 kopje) tussen de 23 en 28 seconden over om door te lopen. Is de druk hoger? Dan is de doorlooptijd korter en de smaakoverdracht van de koffie op het water (de extractie) kleiner.

  Voorinfusie
  Wanneer het hete water door de gemalen koffie geperst wordt, is het de bedoeling dat er een maximale extractie plaatsvindt. Bij de eerste aanraking vindt er echter een shockeffect plaats waardoor de koffie zich min of meer kan afsluiten voor het water. Het water zoekt daarna zoals altijd de weg van de minste weerstand en delen van de koffie blijven ongebruikt. Het resultaat is een kleinere extractie, dus minder smaak.

  Om dit effect te voorkomen bestaat een systeem dat voorinfusie (of welfunctie / voorbesprenkeling) wordt genoemd. Vlak voordat het water onder druk door de koffie wordt geperst wordt de koffie heel even natgemaakt. Omdat het hele oppervlak nu gelijkmatig nat is, wordt het hele oppervlak ook gebruikt om water doorheen te persen. Het resultaat? Maximale extractie!

  Beste keus: apparaat met voorinfusie
  Goede keus: Apparaat zonder voorinfusie

  De melkopschuimer of het stoompijpje
  Drink je graag cappuccino? Dan wil je natuurlijk het perfecte melkschuim kunnen maken! Hiervoor zijn een aantal dingen nodig: de juiste kennis, de juiste apparatuur en veel oefening. Aan te raden is een apparaat te kopen dat een boiler heeft dat tegelijkertijd koffie kan zetten als stoom kunt gebruiken (apparaten met een boiler). Heeft het apparaat dit niet, dan dient u eerst koffie zetten, het systeem daarna in te stellen op “stoom” en een minuutje te wachten tot de temperatuur hoog genoeg is om stoom te leveren. Dat werkt wel, maar niet optimaal. Zeker niet als u 2 of meer cappuccino’s wilt maken. Na het “stomen” (120 graden Celsius) moet het apparaat namelijk weer afkoelen tot de juiste koffiezet temperatuur (90-96 graden Celsius).

  Een andere optie is om te kiezen voor een espresso-apparaat met ingebouwde melkschuim functie. U zet eenvoudigweg een pak melk naast de machine en het apparaat maakt melkschuim wanneer u vraagt om een cappuccino. Dat is nog eens volautomatisch!

  Programmeren en timen
  Er zijn ook apparaten die u voor kunt programmeren! Hoeft u ’s morgens niet eens meer uw bed uit om het apparaat vast aan te zetten, want het apparaat schakelt zichzelf in!

  Er zijn meerdere in te programmeren functies zoals:

  Automatisch in en uitschakelen

  s morgens schakelt het apparaat zichzelf in zodat deze is opgewarmd wanneer u uw eerst kopje koffie wilt zetten. Verder is bij sommige automaten in te stellen wanneer deze moet worden uitgeschakeld of in stand-by modus moet worden gezet.

  De hoeveelheid koffie of water die moet worden gegeven.

  Uw favoriete instellingen kunnen worden opgeslagen in het apparaat. Er zijn zelfs apparaten op de markt waar meerdere profielen kunnen worden ingesteld zodat elke gebruiker van het apparaat de koffie op zijn of haar eigen voorkeur krijgt!

  De waterhardheid

  Afhankelijk van waar je woont is het water dat uit de kraan komt hard of juist niet. Het verschilt nogal per gemeente. Als u de juiste waterhardheid instelt op uw espressoapparaat, geeft deze op het juiste moment aan wanneer u hem dient te ontkalken.

  LCD-scherm
  Gaat u voor optimaal gemak? Kies dan een machine met een LCD-scherm. In tegenstelling tot status- en controlelampjes is een LCD-scherm in staat om in gewone mensentaal te vertellen als er iets aan de hand is. Bijvoorbeeld: Start reinigingsprogramma, leeg het afvalbakje of: vul de bonen bij. Zo kunt u nooit in de war raken!

  Onderhoud van het apparaat
  Omdat een espresso-apparaat warme elementen heeft en met water en koffie werkt, zal het af en toe gereinigd moeten worden. De meeste apparaten spoelen automatisch de leidingen door bij het opstarten en/of het uitzetten. Daarnaast moet er af en toe een reinigings- of een ontkalkingprogramma draaien. Apparaten met een LCD-scherm geven hiervan een keurige melding. Andere volautomaten hebben hiervoor meestal een lampje gereserveerd.

  De meeste apparaten hebben standaard reinigingsprogramma’s waarbij u enkel het juiste pilletje hoeft in te voeren. Moet het apparaat echter voor groot onderhoud worden opgestuurd, dan is het interessant om te weten of de zetgroep eenvoudig kan worden uitgenomen of niet. Is dit het geval, dan is dergelijk onderhoud meestal goedkoper.

  Nivona dealer
  Wereldkoffie is gespecialiseerd in de verkoop van de volautomatische espressomachines van Nivona. Door goede samenwerking bieden wij de technische kennis en de faciliteiten om u van dienst te zijn: voor, tijdens en na de verkoop.

  Nivona produkten zijn de nieuwe aantrekkelijk en alternatieve koffiemachines van deze tijd: Vriendelijk in gebruik maakt emotie en hartstocht los voor een heerlijke kop koffie: dit zijn de kenmerken van het merk Nivona. Met deze doelstelling verovert het merk een nieuw segment in de harten van consumenten. Nivona betekent hartstochtelijke, en smaakvolle koffie.